Verbeter de wereld

Verbeter de wereld…

Verbeter de wereld en begin bij jezelf. Een uitspraak zo waar als een koe. Eigenlijk zou je in deze spreuk ‘de wereld’ moeten vervangen door ‘het milieu.’

Wij leven tegenwoordig in een wegwerpmaatschappij, met als resultaat onder andere de zogenaamde ‘plasticsoep.’
Wanner we om ons heen kijken tijdens een wandeling in de stad of in de natuur zien we hoe langer hoe meer zwerfafval rondslingeren. Ook vroeger was dit een probleem. Ik herinner mij nog de slogan van de ANWB: ‘Laat niet als dank voor het aangenaam verpozen de eigenaar van het bos de schillen den de dozen.’ Zo zie je maar het ook vroeger was men niet zo zuinig op het milieu. Tegenwoordig zijn het niet meer de ‘schillen en de dozen,’ maar vind je veel meer afval van deze tijd met name heel veel plastic afval, wat dan uiteindelijk weer terecht komt in de rivieren en de zeeën. Tegenwoordig gebruiken zelfs de vogels het als nestmateriaal. Zelfs in de tijd dat we verplicht mondkapjes moesten dragen, kon je deze overal terugvinden.

Als we zo doorgaan maken we de aarde kapot, en zadelen we de volgende generaties op met een enorm probleem. Is hier een oplossing voor? Jazeker: Als we ons afval eens niet zomaar van je afgooit, maar netjes in de afvalbak deponeert, of meeneemt naar huis dan wordt de wereld om ons heen een heel stuk netter schoner.

Dus: ‘Verbeter het milieu en begin bij jezelf.’